Skiftedag i robot-rugekassen: To stærke virksomheder flyver fra reden – to flytter ind

To af de robotvirksomheder, der blev optaget i Odense Robotics StartUp Hub sidste år flyver nu fra reden som solide virksomheder med egne robotter på markedet, nye ansatte, ordrer i bogen og et stort vækstpotentiale. Tiden i StartUp Hub’en har haft afgørende betydning for virksomhedernes udvikling.
I Hubben forbliver RobotAtWork, CP Robotics og Robotic Sport Solutions. Tilsammen ser de fem startups lyst på fremtiden; frem mod 2018 forventer de en tredobling af medarbejderstaben.

To nye spændende robotteknologiske virksomheder står klar til at rykke ind i Hub’en og bruge det kommende år på at få deres produkter færdigudviklet, testet og klar til salg. Den ene virksomhed er svensk, den anden er udsprunget af SDUs robotforskning.

– Jeg vil skyde på, at vi har skåret et år af vores udviklingstid ved at være del af StartUp Hub’en. Det har hjulpet os til at blive skarpe på vores strategi, forretningsmodel og markedet for vores robot.

Sådan siger Tommy Lund Outzen, stifter og CEO for KUBO, når han skal vurdere betydningen af den modningsproces virksomheden har være igennem, mens den har haft plads i Odense Robotics Start Up Hub. Ikke mindst, når det gælder markedsstrategi og det at få produktionen af robotten etableret.

Første robot-kuld forlader Hub’en
I januar 2016 flyttede fem unge robotvirksomheder ind i robothallen på Teknologisk institut i Odense, som er de fysiske rammer for Odense Robotics StartUp Hub. Heriblandt virksomheden Nordbo Systems, hvor to robotingeniører var i gang med at udvikle en fleksibel, kompakt og let programmerbar pakkerobot.

Et halvt år efter – i juni 2016 – fulgte virksomheden, KUBO, stiftet af to nyudklækkede kandidater i læringsteknologi fra SDU, som havde udviklet en såkaldt læringsrobot, der giver børn forståelse for principperne bag programmeringssprog gennem leg.

De to virksomheder har været en del af dagligdagen i robothallen og har undervejs fået sparring og rådgivning fra Teknologisk instituts roboteksperter omkring de tekniske udfordringer. Forretningsudviklere fra Odense Robotics har taget sig af sparringen omkring forretningsplan, strategi, markedsanalyse og kontakt til samarbejdspartnere og underleverandører inden for det store netværk af virksomheder med tilknytning til robotklyngen på Fyn. Nu forlader de Hub´en, for at gøre plads til to nye virksomheder.

Hub’en accelerer synlighed, netværk og produkt
På den tid, KUBO og Nordbo Systems har været i Odenses StartUp Hub, har begge virksomheder udviklet sig fra virksomheder med markedspotentiale og en fungerende prototype – til virksomheder med robotter på markedet, forsyningskæde etableret og stor interesse fra både kunder, investorer og medier.
– Det, at få plads i robothallen på Teknologisk institut, har givet os en troværdighed over for testkunder og samarbejdspartnere. Og det har givet adgang til et stort netværk af virksomheder og personer, som vi ikke selv kunne have skaffet os adgang til. Det, der har rykket os mest, er sparringen omkring forretningsudvikling. Vi er ingeniører, og var ikke vant til at tænke på markedet og det kommercielle, da vi begyndte i Hub’en, så den sparring har gjort en stor forskel for os, siger Leo Zhou, CEO for Nordbo Systems.

Nordbo Systems har i løbet af året etableret et udviklingssamarbejde med Tom’s Group, som har testet pakkerobotten i deres produktion og slikproducenten har også købt robotten. Eksporten er der også allerede taget hul på og fremgangen betyder, at stifterne Leo og Lukasz netop har ansat en softwareudvikler, foruden en bogholder på deltid og en praktikant.

KUBOs optagelse i StartUp Hub’en blev af investorer og samarbejdspartnere opfattet som en blåstempling af virksomhedens produkt og potentiale. Det gjorde virksomheden interessant for investorer som KMD Educa og Innovationsfonden, som i efteråret, 2016, investerede i KUBO. Business-mediet Forbes udpeger KUBO til en af ti europæiske teknologiske vækstvirksomheder, man skal holde øje med i 2017.

Lige nu venter teamet bag KUBO på at få det første ’kuld’ læringsrobotter hjem fra producenten. En stor del af dem skal sendes til de mange ’donorer’, der har skrevet sig op til en robot via crowdfundingkampagnen, og en del skal ud til skoler og institutioner i hele landet, som gerne vil være testskoler for den lille robot.
Størstedelen af komponenterne til KUBO-robotten kommer fra fynske underleverandører – og dét er partnerskaber, der er blevet etableret, mens KUBO har været i StartUp Hub’en via Odense Robotics, som har kontakt til et stort netværk af 115 underleverandører til robotbranchen.

Konceptet bag Hub’en virker
Siden de fem første StartUps satte deres fødder i Hub´en er der også sket noget på HR-siden. Dét, der startede med at være 9 mand fordelt i de fem virksomheder, er nu vokset til 21 medarbejdere (heraf 4 praktikanter). I løbet af det kommende år, forventer virksomhederne at tallet stiger til 28-30 medarbejdere.

Odense-borgmester, Peter Rahbæk Juel glæder sig også over, at de unge robotvirksomheder trives og skaber job:

– Her i Odense vil vi være et af verdens førende centre for robotteknologi og teknologisk iværksætteri. Vi ser allerede store erhvervssucceser som Universal Robots og MIR, og vi vil gerne have endnu flere succeshistorier.
Derfor bakker vi op om de mest talentfulde nye virksomheder, samtidig med at vi gerne vil tiltrække spændende virksomheder og talent fra hele verden. Det kræver et langsigtet engagement, og det glæder mig, at vi allerede nu kan se, at StartUp Hub’en hjælper virksomhederne med at vokse og skabe job.

Hos klyngeorganisationen, Odense Robotics, glæder forretningschef, Mikkel Christoffersen sig over, at virksomhederne klarer sig så godt, og at konstruktionen og konceptet omkring StartUp Hub’en har en effekt på virksomhedernes udvikling:

– Hele tanken bag StartUp Hub’en er at skabe de optimale rammer for nye robotteknologiske virksomheder, som typisk har brug for længere tid til produktudvikling og etablering af produktion end andre virksomheder. Vi støtter dem på de punkter, hvor de har mest brug for det og bringer hele klyngens netværk i spil – det kan være omkring forretningsudvikling, teknologiudvikling, iværksætterordninger, kontakt til investorer, underleverandører eller testkunder. Det ser ud til at have en positiv effekt for virksomhederne. Men det altafgørende er, at virksomhederne selv har et stærkt team med drive og ambitioner om at få virksomheden til at vokse – og det er i allerhøjeste grad tilfældet for både KUBO og Nordbo Systems.

Svensk robotstartup flytter til Odense
I StartUp Hub’en er man klar til at tage imod to nye, lovende virksomheder, som efter en optagelsesproces er blevet udvalgt af et board, bestående af otte erhvervsfolk med erfaring og viden fra branchen.

Kendskabet til Odense som et centrum for robotteknologi, når nu også uden for Danmarks grænser, og det betyder, at der denne gang også er internationale ansøgere til Hub’en. Bl.a. den svenske startupvirksomhed, Tendo, som ind til for ganske nylig holdt til i Lund i Sverige, men nu har rykket virksomhedspælene og CVR-nummeret til Odense.

Tendo – sensorstyret handske
Bag Tendo står den unge svenske iværksætter og industrielle designer, Sofie Woge, som så behovet og kom på ideen til Tendo, da hun lavede et studie projekt hos NASA i USA i 2014. Her var hun med til at udvikle udstyr til at træne hænderne på astronauter, så de ikke mister muskelstyrke, mens de er i rummet. Tendo-handsken er udviklet efter samme principper.

Tendo er et hjælpemiddel, som gør det muligt for folk med svag muskelstyrke i hænder og fingre at udføre dagligdags aktiviteter og med tiden genvinde muskelstyrken. Det er et såkaldt exoskeleton – en handskelignende armskinne – som ved hjælp af indbygget sensorteknologi tilfører kunstig styrke til bevægelse af fingrene.

Sofie Woge har samarbejdet med to robot og maskiningeniører, Robin Gustafsson og Pontus Renmarker om udviklingen, og de er nu begge en del af virksomheden.

– At finde et miljø for nystartede hardware virksomheder er virkelig svært, så vi var med det samme interesserede, da vi så faciliteterne i robothallen (på Teknologisk Institut i Odense, red.). Det at være omgivet af mennesker med ekspertise i robotteknologi, mekanik og også forretningsudvikling er helt perfekt for os på det stadie, vores virksomhed er i nu, siger stifter, Sofie Woge.

Lars Hansen, stifter af bl.a. Egatec, Inwatec har været med til at udvælge Tendo, og han ser et stort potentiale for produktet og teamet:

– Sofie har det helt rigtige drive, har styr på forretningsplanerne, markedet og brugerne, og hun er virkelig god til at præsentere sit produkt. Og så har hun teamet op med to dygtige folk, der står for det robottekniske. Markedet for et hjælpemiddel som Tendo er kæmpestort, så hvis de lykkes med at få den tekniske del til at fungere med sparring fra folkene på Teknologisk Institut, så ser det rigtig godt ud for dem.
Smooth Robotics – svejsning gjort enkelt
Smooth Robotics hedder den anden virksomhed, som har fået plads i StartUp Hub’en det næste års tid.
Virksomheden har udviklet en ny type sensorbaseret svejseværktøj til robotter, som uden programmering kan omstilles til nye opgaver. Robotten kan leveres som en mobil løsning, der er nem at flytte rundt i produktionen. Dette let anvendelige svejseværktøj passer perfekt til behovet hos især mindre ordreproducerende metalvirksomheder, der laver små serier og har brug for hurtig omstilling.

Manden bag svejserobotten og Smooth Robotics er Jens Cortsen, forsker og områdeleder ved Mærsk McKinney Møller Institut for robotteknologi på SDU. Han har købt patentet af SDU på den løsning, han selv har været med til at udvikle gennem sin forskning. Smooth Robotics er ejet af Jens Cortsen, Science Ventures Denmark A/S (der er SDU´s ventureselskab) og Syddansk Innovation A/S. Jens Cortsen søger lige nu en direktør til virksomheden. Indtil direktørstillingen er besat, er det Jens Kristian Damsgaard fra hovedaktionæren Science Ventures Denmark, der varetager direktørfunktionen. Han ser året i Startup Hub’en som et springbræt til at komme hurtigere på markedet:

– At blive del af StartUp Hub’en er vigtigt for os af tre årsager: For det første, så er det en professionel anerkendelse af vores produkt og forretningsplan, som er med til at skabe synlighed om virksomheden og åbne for et stort netværk af samarbejdspartnere, underleverandører og investorer. For det andet giver det os adgang til nogle spændende værktøjer inden for forretningsudvikling, som vi er spændte på at tage i brug – og for det tredje får vi adgang til sparring og udstyr fra robothallen på Teknologisk Institut til færdigudvikling af teknologien.